Stáblista

M. Tóth Géza
produkciós vezető

Kálloy Molnár Péter
narrátor

Tóta W. Árpád
szövegíró

dr. Tétényi Tamás
szakértő

Schwajda Gergő
szerkesztő

Bajkó Norbert
televíziós gyártásvezető

ifj. Péchy György
animációs gyártásvezető

Keresztes Zoltán
főcímzene

Part Attila
hang

1. Páneurópai piknik

2008.01.13. 00:37 Tóta W. Árpád

A bolognai rendszer legkisebb fiai biztosak lehetnek abban, a végzettségüket értik és elismerik Európa-szerte.

 


Ment, mendegélt a legkisebb fiú, amíg Hollandiába nem ért. No, most már eleget jöttem, gondolta magában, itt elszegődök agrármérnöknek, hiszen annak tanultam a Bálint Gazda Főiskolán. Mutatta a sajtgyárban a papírt, magyarázta is, hogy ő diplomás agrármérnök, úgyhogy adjanak hozzá méltó munkát. Igen ám, de a hollandusok csak nézték, nézegették a diplomáját, és fogalmuk sem volt, miféle papír az.

Azt még ki tudták deríteni, hogy Magyarországon létezik egy ilyen nevű iskola, de hogy ott mit tanítanak, és milyen szinten, azt már nem. Márpedig a sajtüzemet nem bízhatják rá akárkire, amíg nem tudják, mit ér a tudása. Ez a bizonytalanság nemcsak a magyar fiatalokat sújtotta. Ezért az Európai Unió miniszterei már 1999-ben úgy döntöttek, hogy egységes rendszerre, és mindenhol ugyanazt jelentő diplomákra van szükség. Már ha komolyan gondoljuk, hogy Európában szabadon mászkálhat és dolgozhat az ember. A miniszterek épp Bolognában döntöttek így, ezért ezt az átalakítást bolognai reformnak nevezték el.

Az új rendszerben a diplomák egymásra épülnek: három év után a hallgató dönthet, továbbtanul-e még két évet, vagy egyelőre elég neki az alapszintű diploma. Mehet dolgozni, vagy mást tanulni. És ezt akár külföldön is teheti, mert ezekhez a képzésekhez egységes, uniós papír jár, amiről mindenhol tudják, mit jelent. A bolognai rendszer legkisebb fiai biztosak lehetnek abban, a végzettségüket értik és elismerik Európa-szerte. Így ők már érteni fogják azt is, mire jó Európa.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás európa

A bejegyzés trackback címe:

https://kepmesek.blog.hu/api/trackback/id/tr99295189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása