Stáblista

M. Tóth Géza
produkciós vezető

Kálloy Molnár Péter
narrátor

Tóta W. Árpád
szövegíró

dr. Tétényi Tamás
szakértő

Schwajda Gergő
szerkesztő

Bajkó Norbert
televíziós gyártásvezető

ifj. Péchy György
animációs gyártásvezető

Keresztes Zoltán
főcímzene

Part Attila
hang

39. Gazdasági versenyképesség

2008.04.20. 02:52 Tóta W. Árpád

A gazdasági versenyképesség a versenyszektorban növekvő versenyt, a piaci kudarcok ellensúlyozását, a versenyszektoron kívül a versenyt és a vállalkozást támogató és kikényszerítő környezetet követel.


A gazdaságban a vállalkozások versengenek az erőforrásokért (tőkéért, munkaerőért), a szállítókért, a vásárlókért. Hatékonyság a gazdaságban csak ott van, ahol verseny is van; ahol és amennyire csorbul a verseny, piaci kudarc: elégtelen kínálat és aránytalanul magas ár alakul ki. A modern gazdaságban a verseny általában tökéletlen: erőfölények (monopóliumok) jönnek létre, egyes szolgáltatások igénybevétele nem korlátozható azokra, akik fizetnek érte (közjavak: védelem), máskor meg a termelés olyanokra is károsan hat, akik nem élvezik hasznát (külső hatások: környezetszennyezés). A modern állam kötelessége a gazdasági hatékonyság javításának érdekében a verseny védelme és élénkítése. Ebben szövetségese a fogyasztó: senki sem szeret különösebben versenyezni, de fogyasztóként mindenki élvezi a verseny jótékony hatásait, a választékot, az alacsony árakat, a javuló kondíciókat. A verseny, a hatékonyság legfőbb mozgatója a fogyasztói igény, a kereslet, a piac, és minél igényesebb ez a piac, annál erősebb a verseny és hatékonyabb a gazdaság. A hatékonyságjavítás feltétele az igényes piac. 


Régebben egyszerű volt a siker képlete: meg kellett győzni a szabályozó hatóságot, hogy az a termelés, amit a vállalat végez, az a termék, amit előállít, pótolhatatlan, szükséges és hatékony. Csak nekem, csak átmenetileg, de zárjuk ki a versenyt! Ám napjaink Magyarországon is érvényesülő világtendenciája a verseny erősödése, területi kiterjedése (európai, illetve világméretekben), kiterjesztése olyan ágazatokra, piacokra is (telefónia, energetika), ahol korábban természetesnek hitt versenykorlátozások éltek. Mára az egységes európai piacon, a nyilvánosság és az internetes értékesítés korában a piacvédelem lehetőségei beszűkültek, haváriákra és tisztességtelen magatartás kivédésére korlátozódnak. A honi és világméretű verseny pedig a teljesítményt, nem a protekciót díjazza. Ez nem is baj: csak a folyamatos hatékonyságkényszer alakíthatja ki azokat a vállalati mechanizmusokat és formákat, rugalmasságot és keresletérzékenységet, amivel (az erőforrásokért, a szállítókért, a vásárlókért) versenyben maradhat egy vállalkozás. A modern vállalatirányítási rendszer vagy az átlátható számvitel, a minőségbiztosítás és a hatékony szavatossági jogérvényesítés mind-mind olyan fegyver, amit a vállalat csak szükség: piaci kényszer hatására vezet be. Csak versenyben válhat és maradhat valaki versenyképes. 


Dr. Tétényi Tamás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepmesek.blog.hu/api/trackback/id/tr74433555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása