Stáblista

M. Tóth Géza
produkciós vezető

Kálloy Molnár Péter
narrátor

Tóta W. Árpád
szövegíró

dr. Tétényi Tamás
szakértő

Schwajda Gergő
szerkesztő

Bajkó Norbert
televíziós gyártásvezető

ifj. Péchy György
animációs gyártásvezető

Keresztes Zoltán
főcímzene

Part Attila
hang

8. A munka helye

2008.03.17. 22:49 Tóta W. Árpád

A fejlett európai országokban minden negyedik ember részmunkaidőben dolgozik; annyit, amennyit tud, vagy amennyit akar.



Nyolc óra munka - így kezdődött a jelszó, amiből aztán sláger lett. Magyarországon ma is ez a norma szinte mindenkinek. Reggel nyolcra be a gyárba, délután négykor haza. De vannak, akik erre nem érnek rá.

Kisgyerekes anyák, tartósan beteg, fáradékonyabb emberek. Szeretnének ők dolgozni, de napi nyolc órát nem tudnak. Négyet vagy hatot tudnának legfeljebb, de Magyarországon százból mindössze négy embernek van ilyen munkája. Nyugaton bezzeg ezt is jobban csinálják. A fejlett európai országokban minden negyedik ember részmunkaidőben dolgozik; annyit, amennyit tud, vagy amennyit akar. Lehet, hogy megelégszik fél fizetéssel, ha cserébe több szabadideje marad.

Magyarországon sajnos nehéz olyan munkahelyet találni, ahol elfogadnák a részmunkaidőt, vagy lehetne interneten át, otthonról dolgozni. A legtöbb magyar hivatal és vállalat még nem jött rá, hogy nem feltétlenül az kell nekik, hogy a munkatársuk bent üljön nyolc órát, hanem hogy elvégezze a munkáját. Hogy mikor és hol dolgozik az ember, az sok állásnál mindegy lenne. Ráadásul a távmunkások olcsóbban dolgoznak: nem kell nekik íróasztalt, számítógépet adni, fűteni és takarítani miattuk. A kisgyerekre vigyázó édesanyáknak vagy édesapáknak alig van más esélyük, hiszen büfiztetni és pelenkázni kell. Pedig talán ők voltak a legjobbak a szakmájukban, mielőtt gyermeket vállaltak. Most nemcsak ők maradtak munka nélkül, de a munkahelyük is elvesztett egy kiváló dolgozót.

A munkanélküliek egy része simán munkába állhatna, ha ez nem járna nyolc óra távolléttel. És akkor örülhetnének ők is, a főnökük is, és az ország. Mert dolgozni, azt kéne, de ha lehet kényelmesebben csinálni, akkor még jól is esik.

Rendezte: Horváth Eszter

Többet akarok tudni, elolvasom a háttéranyagot!

Szólj hozzá!

Címkék: munka

A bejegyzés trackback címe:

https://kepmesek.blog.hu/api/trackback/id/tr57385422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása