Stáblista

M. Tóth Géza
produkciós vezető

Kálloy Molnár Péter
narrátor

Tóta W. Árpád
szövegíró

dr. Tétényi Tamás
szakértő

Schwajda Gergő
szerkesztő

Bajkó Norbert
televíziós gyártásvezető

ifj. Péchy György
animációs gyártásvezető

Keresztes Zoltán
főcímzene

Part Attila
hang

10. Jó pap holtig tanul

2008.03.17. 23:20 Tóta W. Árpád

Patkolókovács ma már nehezen kap munkát. A változatlanság kora elmúlt.




A patkolókovács fiából patkolókovács lett, és aztán az ő fiából is patkolókovács. Évszázadokig forgatták a családi kalapácsot, talán csak a nyelét cserélték néha. Ugyanolyan lovakat patkoltak ugyanúgy. Úgy tűnt, kovácsra mindig szükség lesz, amíg világ a világ.

Aztán egyszer csak elfogytak a lovak. A vonatot és az autót már nem kellett patkolni. Az ükunokáknak felkopott az álluk, ha nem kapcsoltak időben. De voltak páran, akik az ősi kalapácsát csavarhúzóra cserélték, és kitanulták az autószerelést. Nem sírták vissza a régi szép időket, hanem megpróbáltak boldogulni abban a korban, amiben éltek. Ők nyertek. A többiek hiába sírtak, a lovak nem jöttek vissza. Elmúlt örökre a változatlanság kora.

Ma nem vonaton jár az idő, hanem interneten. Fénysebességgel. Nem száz, de tíz évig sem marad változatlan az életünk. Új szakmák jelennek meg, a régiek kihalnak, a megmaradók napról napra megújulnak. Aki tíz éve világszínvonalú programozó volt, az vagy továbbtanult, vagy kihullott, mert mostanra más nyelven beszélnek a gépek.

Aki nem alkalmazkodik, az sírhat a régi szép idők után. De attól még nem lesz boldogabb.

A tanulás ma már nem ér akkor véget, amikor az ember gyereke kilép az iskolából. Lehet, hogy még nem is létezik a szakma, amiben majd dolgozni fog. Azt majd később találják fel, és tanítják meg neki. Az iskola dolga az, hogy megtanítsa írni, olvasni, számolni, internetezni; magyarul és idegen nyelven.

Aki nem felejt el tanulni, az nem marad munka nélkül. Nem tengődik évekig segélyen, hanem tanfolyamra megy, és munkába áll. Így nemcsak saját magával tesz jót. Jót tesz a családjának, a leendő munkahelyének, az országnak. És még a mamája is büszke lehet rá. Sokkal inkább, mint ha mindenáron az ősi kalapácshoz keresne patkószeget.

Rendezte: László Marcell

Többet akarok tudni, elolvasom a háttéranyagot!

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás munka

A bejegyzés trackback címe:

https://kepmesek.blog.hu/api/trackback/id/tr30385445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása