Stáblista

M. Tóth Géza
produkciós vezető

Kálloy Molnár Péter
narrátor

Tóta W. Árpád
szövegíró

dr. Tétényi Tamás
szakértő

Schwajda Gergő
szerkesztő

Bajkó Norbert
televíziós gyártásvezető

ifj. Péchy György
animációs gyártásvezető

Keresztes Zoltán
főcímzene

Part Attila
hang

2. Szobatiszta-e vagy?

2008.03.17. 21:43 Tóta W. Árpád

Szégyen, ha felnőtt európai polgárok eldobják a szemetüket, ahol épp járnak.



Az ember tisztátalan állat. Puszta létezése rengeteg szeméttel és szennyezéssel jár. Autózik, papírba és műanyagba csomagol, régi rádióját szemétbe dobja. Egy magyar család átlagosan egy tonna szemetet termel egy évben, plusz két vagon szennyvizet. A macska ösztönösen elkaparja a piszkát. Az ember csak akkor, ha rákényszeríti az illem. Vagy a törvény.

Végül is ki lehetne hányni a szemetet a falu végébe. Olcsó és kényelmes megoldás. Legfeljebb lassan épül egy szeméthegy a határba, abban megtelepszenek a patkányok és a legyek, aztán csodálkozhatunk, hogy miért van ennyi patkány meg légy. És lehet szomorkodni, hogy mérgező a kútvíz, meg hogy büdös van. Lehet siránkozni a betegségek miatt, és értetlenkedni, hogy milyen sokan allergiások manapság.

Minden más megoldás pénzbe kerül. A szelektív hulladékgyűjtés, a lejárt gyógyszerek és kivénhedt elemek ártalmatlanítása nyilván drágább, mint leborítani mindent az erdő közepébe. Meg kell fizetni az embereket és a gépeket, hogy a bűzölgő és fertőző és mérgező szemétdomboktól és a szennyvízektől megszabadulhassunk. Sőt még ez sem elég, mert a szemét így is túl sok. Ahhoz, hogy kevesebb legyen, máshogyan kéne élnünk. Napelemmel, újrapapírral, pazarlás nélkül. És ezt otthon is el lehet kezdeni. Jó lesz az a szatyor a holnapi bevásárláshoz is, és akkor nem kell újat venni. Tehervonatnyi szatyor fogy csak azért, mert nem viszünk otthonról.

Szégyen, ha felnőtt európai polgárok eldobják a szemetüket, ahol épp járnak. Vagy ha a patak partjára rakják le. De még az is, ha nem értik, miért kell fizetni a szemétszállításért meg a csatornáért. Szégyenletes volna, ha felnőtt emberek nem lennének képesek erőfeszítésre azért, hogy ne piszkítsanak maguk alá.

Pedig már a hároméves gyerektől is elvárjuk, hogy bilibe csináljon, és ne az ágyába. Úgy hívjuk ezt, szobatisztaság.

Rendezte: Riedl Katalin

Többet akarok tudni, elolvasom a háttéranyagot!

Szólj hozzá!

Címkék: környezetvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://kepmesek.blog.hu/api/trackback/id/tr45385317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása